دانستنی های طب سنتی شماره ۲
در این شماره از دانستنی ها شما را با حقایقی از خوراکی ها آشنا می کنیم
دانستنی های طب سنتی در مورد سولفورافان:
۱-سولفورافان(Sulforaphane) ماده اى است که گفته مى شود انسان را در برابر سرطان حفظ مى کند. آیا صحیح است که این ماده در کلم برگ، کلم بروکلى و چاى وجود دارد؟
ماده مفید سولفورافان در کلمبرگ و کلم بروکلى وجود دارد ولى در چاى این ماده وجود ندارد. این ترکیب مفید معمولا در گیاهان خانواده کروسیفر نوع براسیکا نظیر کلم برگ، کلم بروکلى، شلغم، گل کلم و … وجود دارد. البته در این گیاهان و بهطور کلى در اغلب گیاهان، مواد متعدد دیگرى نیز ممکن است وجود داشته باشد که آنها هم براى حفظ بدن در برابر انواعى از سرطان مفید باشند. مثلا در گوجه فرنگى علاوه بر صدها ماده بسیار مفید، مادهاى از گروه کاروتنوئیدها به نام لیکوپن نیز وجود دارد که ضد سرطان نیرومندى است و بخصوص براى پیشگیرى از سرطان پروستات توصیه مى شود.
دانستنی های طب سنتی در مورد چاى سبز یا چاى سیاه یا چاى اولونگ:
۲- آیا چاى اعم از چاى سبز یا چاى سیاه یا چاى اولونگ :
الف) به قدر کافى داراى ماده فلوراید هستند که از فساد دندانها جلوگیرى مى کنند؟
ب) به قدر کافى مواد پولى فنول دارند که از مواد مفید ضد اکسیدکننده هستند؟
پ) آیا کافئین دارند؟
ت) آیا ویتامینC دارند؟
در مورد پرسشهاى مندرج در بندهاى (الف) و (ب) و (پ) جواب مثبت است، ولى چاى ویتامینC ندارد.
دانستنی های طب سنتی در مورد آهن میوه ها و سبزى هاى:
۳- بین عصاره میوه ها و سبزى هاى زیر، کدامیک داراى آهن بیشترى هستند؟
الف) آب پرتقال ب) آب آلو پ) آب هویج ت) آب لیموترش
بین عصاره هاى مورد پرسش، فقط عصاره آلو داراى آهن قابل ملاحظه است. (در هر ۱۰۰ گرم عصاره آلو ۴ میلىگرم آهن وجود دارد در حالى که در هر ۱۰۰ گرم عصاره پرتقال کمتر از ۲/ ۰ میلىگرم آهن یافت مى شود.)
البته باید افزود که آهن عصاره آلو نیز چون از نوع غیر هیم است فقط قسمتى از آن جذب مى شود.
دانستنی های طب سنتی در مورد آب ماست یا آب پنیر:
۴- گفته مى شود که آب ماست یا آب پنیر مغذى ترین قسمت ماست و پنیر است؛ آیا صحت دارد؟
درست نیست. آب ماست یا آب پنیر مغذى ترین قسمت ماست و پنیر نیست ولى توجه شود که آب ماست یا پنیر داراى ویتامینهاىB و انواع مواد معدنى است و مقدار چربى آن بسیار کم است.
بنابراین ارزش دارد که آن را با ماست یا پنیر باقى بگذارند و مخلوط کنند و حیف است دور ریخته شود.
دانستنی های طب سنتی در مورد تخم مرغ هاى با پوست قهوه اى با سفید:
۵- آیا تخم مرغ هاى با پوست قهوه اى مغذى تر از تخم مرغ هاى با پوست سفید هستند؟
چنین نیست. رنگ پوست تخم مرغ هیچ تأثیرى روى مواد مغذى و طعم تخم مرغ ندارد و مربوط به نژاد مرغ تخم گذار است.
دانستنی های طب سنتی در مورد کلسترول گوشت ها:
۶-کدامیک از مواد خوراکى زیر کلسترول بیشترى دارند؟
الف) استیک و راسته گاو ب) سینه بدون پوست مرغ پ) میگو ت) گوشت گوساله با دنده
در درجه اول میگو با ۱۳۰ میلى گرم کلسترول در ۱۰۰ گرم؛ و پس از آن گوشت گوساله با دنده با ۱۱۰ میلى گرم کلسترول در ۱۰۰ گرم و سپس راسته گاو و استیک و سینه مرغ بدون پوست هر کدام ۷۰- ۶۰ میلى گرم در هر ۱۰۰ گرم کلسترول دارند.
۷- مواد خوراکى یادشده در سؤال ۷ را از نظر مقدار چربى اشباع شده به ترتیب از بالاترین مقدار ذکر کنید.
راسته استیک حدود ۵ گرم چربى اشباع شده در ۱۰۰ گرم؛
گوشت گوساله با دنده حدود ۴ گرم در ۱۰۰ گرم؛
سینه جوجه بدون پوست حدود یک گرم در ۱۰۰ گرم؛
و میگو حدود ۳/ ۰ گرم در ۱۰۰ گرم، چربى اشباع شده دارند.
ولى گوشتها به طور کلى، بخصوص میگو مقدار اسید اوریک را افزایش مى دهند و اشخاصى که اسید اوریک بالایى دارند باید کم گوشت بخورند و یا از خوردن آن پرهیز کنند.
دانستنی های طب سنتی در مورد روغن زیتون در مقایسه با کره حیوانى:
۸- آیا درست است که روغن زیتون در مقایسه با کره حیوانى چربى کمترى دارد؟
چنین نیست. روغن زیتون یک چربى خالص نظیر هر چربى دیگر است و در هریک قاشق سوپخورى آن ۵/ ۱۳ گرم چربى وجود دارد که حاوى ۱۲۰ کالرى است. کره نیز چربى است و در هریک قاشق سوپخورى آن ۵/ ۱۱ گرم چربى و حدود ۱۰۰ کالرى وجود دارد. یعنى از نظر چربى و کالرى تقریبا یکسان هستند
ولى تفاوت آنها در این است که ۷ گرم از ۵/ ۱۱ گرم چربى کره از چربى هاى مضرّ اشباع شده است و افزون بر آن، داراى کلسترول نیز هست. ولى روغن زیتون مقدار زیادى اسید چرب اشباع نشده با یک اتصال مضاعف به نام اولئیک اسید دارد؛ یعنى حدود ۱۰ گرم در هر قاشق سوپخورى روغن زیتون، در برابر ۳ گرم در هر قاشق سوپخورى کره. البته اسید چرب اشباع نشده اولئیک اسید با یک اتصال مضاعف، براى کاهش کلسترول خون مفید است.
پس از این نظر نیز روغن زیتون بر کره ترجیح دارد.
دانستنی های طب سنتی در مورد مغزهاى گیاهى نظیر گردو، بادام زمینى، فندق و بادام:
۹- مغزهاى گیاهى نظیر گردو، بادام زمینى، فندق و بادام و نظایر آنها، از کدامیک از انواع مواد زیر غنى هستند؟
الف) چربى ب) پروتئین پ) کلسترول ت) کالرى
مغزهاى گیاهى عموما از نظر چربى و پروتئین و کالرى غنى هستند ولى کلسترول ندارند زیرا کلسترول در مواد خوراکى با منشأ حیوانى وجود دارد. دیگر اینکه غالبا چربى در مغزهاى گیاهى- جز در معدودى از آنها- همه از چربى هاى مفید اشباع نشده هستند.
تهیه و تنظیم از تیم پژوهشی بوعلی باب سلامتی
www.boalii.ir
استفاده از مطالب سایت بدون ذکر منبع طبق ماده ۱۲ قانون جرائم رایانهای مورد پیگیری قرار خواهد گرفت