خارخسک تشدید کننده حرکات دودى حالب می شود که باعث دفع راحتتر سنگ کلیه می شود
خواص درمانى خارخسک:
۱- بیست گرم از خارخسک را بجوشانید و آب صاف کرده آن را بنوشید. براى تقویت کبد و کلیه نافع است، حرکات دودى حالب را تشدید مى نماید، درد مثانه را تسکین مى دهد، خنک کننده و تونیک است، براى اعتدال بخشیدن به اخلاط عامل مؤثرى است، براى نقرس مفید است، اسهال خونى و انواع خونریزى هاى داخلى را بند مى آورد، براى معالجه آبسه ها و زخم ها نافع است، دید چشم را افزایش مى دهد.
۲- چهل گرم از خارخسک را در یک لیتر آب جوش دم کنید و آب صاف کرده آن را به مرور بنوشید، سینه پهلو یا ذات الریه و روماتیسم را درمان مى کند، سوزاک را برطرف مى سازد.
۳- آب جوشانده خارخسک را با سکنجبین و یا سرکه مخلوط کرده و بخورید. ضعف کبد در افراد گرم مزاج را درمان مى کند.
۴- هر روز یکصد گرم از خارخسک را در یک لیتر آب بجوشانید بعد آب صاف کرده آن را با یک لیتر آب کاسنى مخلوط نمایید و صبح و عصر بنوشید. ادرارآور است، تب سه یک یا تب مالت را درمان مى کند.
۵- یکصد و پنجاه گرم از خارخسک را در یک کیلو و صد گرم شیر گوسفند آنقدر بجوشانید تا خشک شود بعد مجددا به همان انداز شیر اضافه کنید و باز آنقدر بجوشانید تا خشک شود و این کار را سه بار تکرار کنید بعد خشک شده آن را با نبات نرم بکوبید و هر روز صبح و ظهر و شب هر بار یک قاشق از آن را بخورید. براى تقویت نیروى جنسى بى بدیل است و براى زیاد کردن شیر زنان مؤثر خواهد بود.
۶- آب دمکرده خارخسک را با روغن بادام شیرین مخلوط نموده بخورید. رنگ رخساره را نیکو و در افراد گرم مزاج قدرت جنسى را زیاد و مقدار منى را افزایش مى دهد.
۷- اگر نخود را در آب تازه خارخسک بخیسانید و پس از پرورده شدن بخورید. براى تقویت نیروى جنسى بسیار مؤثر است.
۸- هر بار سه مثقال از خارخسک را با سه مثقال کاکل ذرت و سه مثقال پوست خربزه خشک مخلوط نموده و دم کنید، آب صاف کرده آن را بنوشید، این کار را هر صبح و شب تکرار نمایید. سنگ کلیه و مثانه و مجارى ادرار را دفع مى نماید و ورمهاى مجارى ادرارى را نیز تحلیل مى برد.
۹- از آب جوشانده خارخسک به صورت قرقره استفاده کنید. براى معالجه التهاب و برفک دهان مفید مى باشد.
تذکر: خارخسک براى سر مضر است،
مصلح خارخسک روغن کنجد و بادام شیرین مى باشد.
نامهاى دیگر خارخسک: خار سه گوش- خارکوهک- شکرخنج- شکوهنج- حمص الامیر- خرخاسک- خارسهکوهک- خسک- خسکدانه- حسکدانه- حسک- شکرهنج- پیکل- حر- حروا- خارسک- سهکوهک- خارسوهک- هرواد
ترکیبات شیمیایى خارخسک: یک نوع آلکالوئید- اسانس روغنى فرّار- روغن ثابت- رزین- هرمین- املاح نیترات-