پستان و حالات آن در مادران شیرده
بیمارى هاى پستان را باید با توجه به حالات رحم بررسى نمود. اگر ورم و التهابى در پستان بوجود آمده، کلیه حالات قاعدگى و بیمارى هاى رحم باید در نظر گرفته شود.
پستان براى ساختن شیر خلق شده لذا با خون و کبد در ارتباط است. پستان از طرف دیگر با رحم نیز از طریق عروق و اعصاب و ترشحات هورمونى مرتبط است.
شیر و شیردهى پستان
به هر نسبت که خون سالم باشد شیر نیز سالم است. هر نوع خلط و آلودگى که در خون ایجاد شود بر کیفیت شیر اثر مى گذارد.
اگر شیر به رنگ زرد تمایل دارد و کمى آبکى و تندمزه است نشان از نفوذ خلط صفراى خون در شیر است.
شیر پرمایه و غلیظ ماده خلط سوداوى در خود دارد.
اگر مزه شیر ترش و رنگ آن خیلى سفید باشد نشانه خلط بلغم است.
اگر شیر بسیار کم و به صورت رشته هاى نخ مانند بیرون مى آید نشاندهنده کثیفى خون و خشکى مزاج است.
براى درمان هریک از این حالات مسهلات مربوط را ذکر کرده ایم و مسهل اخلاط چهارگانه را نیز که در همین زمینه موثر است بیان نمودیم. مسهل عام و ترنجبین و خاکشى همراه با سیستم غذایى مخصوص براى دفع اخلاط چهارگانه در درمان بند آمدن حیض گذشت. پس از پاکسازى از داروهاى زیر هرکدام که در دسترس بود براى ازدیاد شیر و ارتقاء کیفیت آن مورد استفاده قرار دهید.
داروهای موثر :
قدومه، تخم خشخاش، تخم شوید، کاکل ذرت، پنیرک، گل گاوزبان، رازیانه، کرفس، کنجد، سیاهدانه، آش گشنیز، آش نخود، آش جو، نخود آب که ناشتا میل کنند، آشى که با جو و نخود پخته شده و ناشتا میل کنند، چغندر و آب آن، آب جو، مغز گوسفند، گوشت گوسفند و پستان گوسفند، شیر گاو، انواع ماهى و مرغ، ذرت آبپز که همراه با گرمک و طالبى و خربزه خورده شود. میزان گرمى و سردى غذاى زن شیرده را با توجه به سردى و گرمى او در آن حال تعیین کنید. مثلا اگر گرمى بر او غلبه کرده غذاهاى خنک و اگر سردى غلبه کرده غذاهاى گرم مصرف کند.
تهیه و تنظیم از تیم پژوهشی بوعلی باب سلامتی
www.boalii.ir
منبع: موسوى، محمد، مجموعه پیک شفا، ۱۲جلد، کانون پژوهش – اصفهان، چاپ: دوم، ۱۳۸۸ ه.ش.
استفاده از مطالب سایت بدون ذکر منبع طبق ماده ۱۲ قانون جرائم رایانهای مورد پیگیری قرار خواهد گرفت