خواص تخم کتان:
تخم کتان برای لاغر کردن و برای رودها بسیار مفیده
تخم کتان و روغن کتان هر دو براى استعمال دارویى مفید هستند، هندویان تخم کتان را در کتاب ذکر کردهاند و لکن در سابق به صورت دارو استعمال نمىکردند، و لکن اطباى مسلمین زیاد طرفدار تخم کتان،این گیاه مفید شدند. آنها تخم کتان را سرد و خشک گفتهاند، مصرف ریشه کتان از زیاد عرق کردن جلوگیرى مىکند و بخور تخم کتان را براى سردى در دماغ مریض مفید گفتهاند. سوخته تخم کتان نزف خون را مىبندد.
آن را به فارسى: تخم کتان. عربى: کتان، بزرک، بزر، بذر الکتان. یونانى: لیسفرمون.
سریانى: بارى اعلا. سنسکرت: السى، پچهلا، دپوى، موگندها. هندى السى، تیسى، مسینا.
نکته: تخم بزرک که گاهی در کتب طب سنتی بیان میشود همان تخم کتان است
ترکیبات شیمیایى تخم کتان:
از سوزاندن روغن کتان یک ماده مثل تریتاین به نام birdlime در آن مىباشد. ماده مهم تخم کتان روغن است که ثلث وزن بذر حاصل مىگردد و از عمل فشار قوى ۲۰تا۳۰ درصد از تخم کتان روغن حاصل مىشود. روغن که بدون حرارت از تخم کتان با فشار حاصل مىشود رنگ آن کمى عوض مىشود و نیز مزه هم ندارد و جامد نمىشود تا وقتى که در ۲۰ درجه سرد شود.
روغن بازارى رنگ زرد داشته و رنگ و مزه گس دارد. اگر در هواى باز باشد بخصوص اگر با oxid ecad گرم کنند، آن بیک وارنش تراسپریتت عوض مىشود که آن را مىنامند. روغن آن ۱۱الی۱۲% زیاد مىشود و لکن ماده گلسیرین در عمل oxidation ضایع مىشود. از آن صابون و گلسیرین درست مىکنند و ۹۰% فاتى اسید fatty acid که در آن linoleic acid حاصل مىشود نیز به همراه آن myric palmitic oleic اسیدها سبز است و اثر هوا بر آن، آن را به oxylinolcie acid c 61 h 62 o 2 تغییر مىدهد linoleic acid . در خیلى روغنها حاصل مىشود بخصوص در poppy seed تخم خشخاش و آن با هیدرواسید اعتبارى و اسید اولیک c 81 h 45 o 2 یکسان نیست. و ماده لعابى روغن کتان فلتر نمىشود تا وقتى که آن جوشانده شود و به جوشاندن یا اسید نیتریک ماده کریستال mucic acid حاصل شود آن ۶% در ماده نیتروژن که برابر مشابه به ۲۵% ماده یروتین مىباشد و علاقه شیمى آن با اصماغ است یا سیلولوز قابل محلول شدن نیست. در تخم کتان پخته رسیده نشاسته موجود نیست و لکن در میوه نارسیده موجود است که ماده لعابى ابراز مىکند. در هوا خشک شده تخم کتان ۹% آب موجود است و مواد مقوى تخم کتان یوتاسیدم، فاسفیت، ماغتیزم، کالسیم، تقریبا مقدار ۳% هستند با اختیار شیمى کمى ماده تانن هم در آن دیده شده است(۱)
خواص تخم کتان:
طرفداران مکتب بقراط در قرون ۴ و ۵ قبل از میلاد، از تخم کتان در مصارف داخلى به عنوان ضد نزله، رفع دردهاى ناحیه شکم و در استعمال خارج به صورت ضماد و به منظور رفع تحریکات جلدى استفاده به عمل مىآوردهاند.
تئوفراست، در قرن ۴ قبل از میلاد، تخم کتان را به علت دارا بودن لعاب فراوان، در رفع سرفه موثر مىدانسته است.
در قرن اول میلادى، دیسقوریدوس براى تخم کتان و دانه شنبلیله، اثرى مشابه قائل بوده است و مصرف آنها را در رفع کلیه حالات التهابى به عنوان نرم کننده، خلطآور و رفع تحریکات جلدى توصیه مىکرده است. از الیاف کتان، در طى قرون متمادى براى تهیه پارچه استفاده به عمل آمده است.
نوع تازه و مرغوب تخم کتان گاهى در پزشکى به مقدار ۲۵ تا ۱۰۰ گرم به صورت تنقیه و به عنوان نرم کننده بکار مىرود. بعضى از نژادهاى کتان، داراى دانههایى با ۴۴ درصد روغن است.
تخم کتان به علت دارا بودن موسیلاژ فراوان، نرم کننده خوبى است و در رفع یبوست از آن استفاده مىشود. براى این منظور معمولا دانهها را بدون آنکه جویده شوند با کمى آب مىبلعند.
دمکرده تخم کتان اثر قاطع در رفع التهاب مخاطهاى بدن بخصوص مجارى ادرار دارد. از تخم کتان در رفع گاستریت (ورم معده)، ورم روده و صفاق (پوستهاى میان پوست بدن و امعاء)، یبوستها و به علت دارا بودن اثر مدر در موارد عدم ترشح کافى ادرار، ورم مثانه، التهابات دردناک منشأ سنگ کلیه، سرفه، دردهاى زمان قاعدگى و دیابت استفاده بعمل مىآورند.
اثر قاطع تخم کتان را در رفع بیماریها امروزه مربوط بوجود مقدار کم اسید سیانیدریک مىدانند که بر اثر مجاورت دانه کتان با آب، از آن آزاد مىشود.
در استعمال خارج از گرد تخم کتان یا جوشانده آن در رفع التهابهاى سطحى بدن، زخمهاى دردناک و اولسرها به صورت ضماد استفاده مىکنند.
براى تهیه ضماد تخم کتان، مقدار ۱۵ تا ۲۵ گرم آرد دانههاى تازه گیاه را در نیم لیتر آب باز مىکنند (آب مورد استفاده باید عارى از املاح کلسیم باشد) سپس آن را مىجوشانند به حدى که حجم مایع کم شود و غلظت حاصل کند (اگر به جاى آب، جوشانده ریشه ختمى به کار برده شود بهتر خواهد بود).
ضماد تخم کتان اثر باز کننده دمل داشته، کشیدگى عضو را در محل دردناک از بین مىبرد و در رفع آبسه و التهاب گانگلیونها (تومور کیسه زردپى) نیز اثرات مفید ظاهر مىکند.
گرد تخم کتان چون به سهولت فاسد مىشود باید همیشه به حالت تازه بکار رود، زیرا از معایب مصرف گرد دانه غیر تازه آن است که ناراحتیهاى جلدى ممکن است ایجاد کند.
بکار بردن جوشانده تخم کتان به صورت حمام، جهت رفع تحریکات موضعى، بخصوص بیماریهاى پوست، سوداهاى دردناک یا همراه با خارش توصیه شده است.
روغن بزرک(کتان) به علت دارا بودن اسید لینولئیک در رفع بیماریهاى جلدى اثر مفید دارد.
نیز روغن دانه توتون داراى مقدار زیادى از این ماده مىباشد.
کتان گیاهى یکساله است و از قدیم این گیاه مورد استفاده بوده، از آن مانند امروز پارچه مىبافتند. از تخم کتان روغن مایع استخراج مىکردند.
دانه و تخم کتان نیز در مصرف پزشکى قرار مىگیرد و خاصیت نرم کننده دارد، ادرارآور و مسکن است و در تمام بیماریهایى که مربوط به مجارى هاضمه، ورم رودههاى کوچک و ورم مثانه است، بکار مىرود.
قسمت دارویى، تخم کتان است که آن دانهاى است لعابدار و بنام بذر کتان که از قدیم استعمال طبى داشته است.
براى آن خاصیت ضد التهاب و بر طرف کننده دردهاى شکمى قائل بودهاند. از خارج نیز به شکل مرهم و براى رفع تحریکات پوستى بکار مىرفته است.
دم کرده تخم کتان در گاستریتها (ورم معده)، ورم روده و صفاق، یبوستها و همچنین در التهابهاى مجارى ادرار و روغن آن به صورت تنقیه (باز کننده) براى نرم کردن مزاج تجویز مىشده است. (۲)
پوشیدن لباس کتانى براى لاغر شدن و درمان امراض جلدى سودمند مىباشد. بخور الیاف گیاه آن دماغ را باز مىکند و براى زکام مفید است، پاشیدن گرد سوخته تخم کتان خون و چرک جراحات را جمع مىکند، بوئیدن گل کتان مفرح و مقوى قلب مىباشد، خوردن تخم کتان با عسل جهت سرفه، پاک کردن سینه، باد شکم و تحلیل ورمهاى داخلى توصیه شده است. بو داده تخم کتان ضد اسهال و جهت بند آوردن خونریزى سینه و سرفه خونى مفید است. خوردن تخم کتان ادرارآور و در زیاد شدن عرق و جریان حیض، نرم کردن مزاج و زخم کلیه مفید است.(۳)
تهیه و تنظیم از گروه بوعلی باب سلامتی
منابع:
۱- دائره المعارف بزرگ طب اسلامى، ج۱، ص: ۴۱۵
۲- قانونچه در طب، ص ۱۹۶٫
۳- زبان خوراکیها، ص ۱۱۷- ۱۱۵٫
مهمترین چیز در مورد تخم کتان استفاده ان بجای استروژن در بیماریهای . زنان وگرگرفتگی و وجلوگیری از پوک ی استخوان است که اصلا یاد اوری نشده
با سلام میخواستم بدونم تخم کتان برای تخمدان ضرر دارد
نه مضر نمیباشد