موسیرگياهى دارویی است از تيره سوسنىها شبيه سير كه ريشه موسیر فقط يك پياز درشت است.
برگهاي موسیر باريك و دراز و گلهاي موسیر بنفش مايل به قرمزند. گل آذينش خوشه ساده است.
در حدود 40 گونه از اين گياه موسیر شناخته شده كه همه در نواحى معتدل و مناطق بحر الرومى مىرويند. برخى از گونههاى موسير را در باغ بهعنوان گل زينتى نيز مىكارند.
پياز گياه دارویی موسیر خوراكى است و در ترشىها و اغذيه بكار برده مىشود و بويش از سير كمتر است. در تداوى جهت از بين بردن انقباضات دردناك معده و روده تجويز مىشود.
خواص درمانی گیاه دارویی موسیر:
خوردن موسیر رسوبات دستگاه گوارش و مفاصل بدن را كم مىكند، مدرّ بول و عرق است، بشّاش و گلگونكننده پوست بدن است، براى بيشتر امراض عصبى مفيد است، تقويت كننده طحال است، انگلها را دفع مىكند، اثر سم مار و عنكبوت صحرايى كه شبيه رتيل مىباشد را نقصان مىدهد، محللّ و ضدّعفونىكننده زخمها و التيامدهنده آنها است.
بادآور است، بر روى لكههاى سياه صورت ماليده و در مقابل آفتاب نشسته، سودمند است. اثر زخم را برده و دهان و زبان را زبر مىكند. موسیر را با زرده تخم مرغ و سكنجبين بر زگيل ماليده، جهت علاج زخمهاى شيرى سودمند است.
ضماد موسير با سركه را براى چربى وسط ماهيچه و درد مفاصل و نقرس بكار مىبرند. اگر موسير را تنها ضماد كنند، براى پيچش عصب، تركهاى ناخن و گوش مفيد است.
جهت علاج شوره و چركهاى سر با زرده تخم مرغ مخلوط و بر سر ماليدن مفيد مىباشد.
موسير سرخ و شيرين با معده سازگار است و ضماد موسیر با عسل درد معده را تسكين مىدهد ولى جهت مداواى درد معده موسير تلخ بهتر است.
موسير غذا را هضم مىكند و اگر خام موسیر هضم نشود درد و پيچ شكم و نفخ ايجاد مىكند.
مصرف مداوم موسیر از سفيد شدن و ريزش مو جلوگيرى مىكند.
افرادى كه آب تصفيه شده براى نوشيدن در اختيار ندارند اگر با توجه به مزاج خود و فصول سال و شرايط ديگر گاهگاهى همراه با غذا مقدارى موسير مصرف نمايند، از ابتلا به بعضى بيماريها كه بوسيله آب منتقل مىشود در امان مىمانند.
براى درمان بيخوابى. شبها موسير را در سوپ بپزيد و بخوريد.
مردهائى كه نعوذ به آنان دست نمىدهد و به رخاء آلت تناسلى مبتلا شدهاند اگر موسير را با مغز گردو در روغن تازه گاو يا گوسفند سرخ كنند و ميل نمايند به سرعت به حالت طبيعى در مىآيند.
موسیر را با زيره و برگ صنوبر بجوشانيد و پاى دندانها بگيريد، لثهها را قوى و دندانها را محكم مىكند.
اگر زالو در حلق چسبيده باشد، مقدارى موسير را در سركه بجوشانيد و يا تازه موسیر را آب بگيريد و در گلو قرقره كنيد. زالو را از جا مىكند و بيرون مىآورد. يا از بين مىبرد.
موسیر را بكوبيد و با نشادر مخلوط نموده و هر شب ضماد كنيد. برص يا لكهاى سفيد بدن را برطرف مىسازد.
تذكر: مداومت در خوردن موسیر براى افراد گرممزاج مضرّ است.
طبیعت موسیر: گرم و خشك است.
مصلح موسیر: روغن بادام شيرين مىباشد.
تهیه و تنظیم : بوعلی باب سلامتی
منابع:
اسرار گياهان دارويى
دائرة المعارف بزرگ طب اسلامى
قانون در طب
سلام ممنون