درمان سردرد با اسفناج
آش اسفناج که گشنیز تازه در آن ریخته شده باشد براى سردردهایى که حادث از اختلال گوارشى و سوء مزاج باشد مفید است و اگر با آبلیمو یا آب سماق یا آبغوره ترش شود براى سردردهاى ناشى از اختلالات صفراوى خیلى مفید است. اسفناج پخته که در کره گاو یا روغن بادام سرخ شده باشد نیز براى سردردهاى حاصله از اختلالات صفراوى خوب است.
براى اشخاص مبتلا به سرسامهاى صفراوى پس از ۳ روز پرهیز غذایى از شروع بیمارى خوردن اسفناج که با آب پخته و با روغن بادام شیرین آغشته شده باشد نافع است.
همچنین براى بیماران مبتلا به سرسام صفراوى اسفناج پخته با کمى شکر و سرکه و یا آلو و یا تمر هندى که ترش شود، بسیار مفید است. اگر آش اسفناج با ماش پوستگرفته و جو سفید پوستگرفته و روغن بادام شیرین و شیره تخم خشخاش پخته شود براى سرسامهاى سوداوى بسیار مفید است.
در مورد اشخاصى که از بىخوابى رنج مىبرند اسفناج را با کدو و برگ کاهو و یک دو برگ خشخاش با گوشت مرغ چاق یا گوشت بزغاله پخته و کمى شیره تخم خشخاش و شیره بادام شیرین یا کره گاو مخلوط کرده میل کنند، براى بىخوابى حاصل از خشکى دماغ مفید است.
درمان مالیخولیا با اسفناج:
اگر اسفناج را در آب پخته با روغن بادام شیرین یا کره گاو و گوشت بره پخته بخورند براى مالیخولیا مفید است. اگر مالیخولیا ناشى از گرفتگىهاى کبد باشد اسفناج را به تنهایى و یا با کرفس پخته و بخورند و یا آب اسفناج را گرفته و بیاشامند خیلى مفید است.
اگر اسفناج را با جو سفید و ماش بىپوست پخته بخورند براى اوایل ابتلاى به ذات الجنب و بیمارىهاى سینه و ریه و سرفه نافع است.
اگر اسفناج را با آب پخته با کره گاو یا روغن بادام شیرین سرخ کرده و میل نمایند، غذاى بسیار مناسبى براى اشخاص مبتلا به جنون و قطرب (نوعى مالیخولیا که مبتلایان)
(به آن از مردم گریزانند و در گوشهاى منزوى مىنشینند) و مانیاى حادث از سوداى صفراوى که با حرارت شدید مىباشد، مفید است.
اسفناج پخته ساده را اگر با روغن بادام شیرین آغشته و میل کنند براى تشنجهاى ناشى از یبوست مفید است.
نظرى به تحقیقات علمى جدید در مورد خواص درمانى اسفناج
اسفناج طبق نظر اغلب دانشمندان یکى از گیاهانى است که ظرفیت ضد سرطانى آن خیلى بالا و براى پیشگیرى ابتلاى به سرطان به سلطان گیاهان معروف است. بنابراین اشخاصى که سالها اعتیاد به سیگار و دخانیات داشتهاند از نظر این خاصیت باید به خوردن اسفناج توجه خاص مبذول دارند. اسفناج که از سبزیهاى داراى رنگ سبز تیره است، همراه با هویج در صدر لیست خوراکىهاى ضد سرطان جاى دارد و طبق تحقیقات دانشمندان در کاهش نرخ ابتلاى به سرطان مؤثر است، بخصوص در پیشگیرى سرطان کولون، سرطان رکتوم، سرطان معده، سرطان پروستات و سرطان حنجره و حلق و سرطان مخاط رحم و سرطان گردن و سرطان مرى و بهویژه سرطان ریه نقش والایى دارد. مطالعات علمى نشان مىدهد اشخاصى که در حد بسیار کم و بندرت از سبزیجات به رنگ سبز تیره که داراى مقدار زیادى ماده معروف کاروتنوئید «۱» هستند و در این گروه اسفناج در صدر آنها قرار دارد، مىخورند دو برابر بیشتر از سایرین در معرض خطر ابتلاى به سرطان هستند. و درعینحال تحقیقات علمى نشان مىدهد اشخاصى که هر روز یک خوراک اسفناجى مىخورند حتى معتادین به دخانیات خیلى کمتر از دیگران در معرض این خطر قرار دارند. در هر ده مورد از یازده تحقیق علمى که در مورد سرطان ریه به عمل آمده است حقایق فوق تأیید شده است. از جمله تحقیقاتى که توسط دکتر ریشارد شکل «۲» که از نسجشناسان دانشگاه تکزاس است، به عمل آمده نشان مىدهد که خوراکىهاى داراى ماده کاروتن بهطور مؤثرى در نجات معتادان به دخانیات از سرطان دخیل است. دانشمند دیگرى از محققان دانشگاه جان هاپکینز «۳» در تحقیقات خود نشان مىدهد اشخاصى که مقدار بتاکاروتن خون آنها زیاد است در مقابل ابتلاى به سرطان بسیار مقاومتر از سایرین هستند. در آزمایش دیگرى که بتازگى محققان در امریکا انجام دادهاند، اسفناج را از نظر مواد شیمیایى موجود در آن تجزیه کردهاند، مقدار کاروتنوئید در اسفناج خام ۳۶ میلىگرم در هر ۱۰۰ میلىگرم- مىباشد درحالىکه در هویج خام در هر ۱۰۰ گرم داراى ۱۴ میلىگرم مواد کاروتنوئید است با این تفاوت که در هویج قسمت عمده بتاکاروتن است. با اینکه ماده بتاکاروتن ماده قطعى مؤثر ضد سرطان است ولى با این حال مواد کاروتنوئید موجود در اسفناج عملا نقش بسیار مؤثرى در این ماجرا دارند- به علاوه اسفناج داراى مقدار زیادى کلروفیل «۱» است که آن هم از مواد داراى ظرفیت بالاى ضد سرطان است.
عدهاى از دانشمندان دلیل ضد سرطان بودن کلروفیل را به سبب خاصیت آن در متوقف کردن یا بههرحال کند کردن موتاسیونهاى سلولى مىدانند که از این طریق از شروع سرطانى شدن سلولها جلوگیرى مىشود. در یک مطالعه علمى که دانشمندان در ایتالیا بعمل آوردهاند، مشاهده شده است که اسفناج قدرت چشمگیرى در سد کردن و متوقف نمودن پیشروى یکى از مقتدرترین عوامل سرطانزا به نام نیتروزامین «۲» دارد و بین چند خوراک نظیر هویج، گلکلم، کاهو، تمشک، عصاره اسفناج خام از همه در امر مقابله با نیتروزامین قدرت بیشترى نشان داده است.
دانشمندان ژاپنى در سال ۱۹۶۹ نتیجه تحقیقاتى را انتشار دادند که در آن آمده است اسفناج در کاهش کلسترول خون در جانوران اثرى زیادى نشان داده و در مطالعات دیگرى متعاقب آن دریافتند که برگ اسفناج موجب تسریع تبدیل کلسترول به کوپروستانول «۳» در بدن مىشود که بعدا این ماده دفع خواهد شد.
البته توجه شود مصرف اسفناج در رژیم غذایى براى بهرهگیرى از خواص فوق و سایر خواص آن براى هر شخص مستلزم مشاوره با پزشک و کارشناس گیاه درمانى است. زیرا ممکن است براى عدهاى خوردن اسفناج به علل خاص فیزیولوژیکى معارض با برخى اختلالات جسمى آنها باشد.
تهیه و تنظیم از گروه بوعلی باب سلامتی
منبع:معارف گیاهی
سلام عالی بو د