اصولا گرام ماسالا (garam masala) در زبان هندی به معنی ادویه مخلوط تند است ، در گرام ماسالا ترکیبات گوناگونی از ادویه های مختلف وجود دارد و همه ی آنها ماسالا نامیده میشود ( ماسالا یعنی ادویه جات و گرام یعنی تند ).
این ادویه یکی از ادویه های اصلی غذاهای هندی می باشد .این ادویه در شهرهای مختلف هند گاه با اختلاف در چند جزء تشکیل دهنده درست می شود . مثلا در جنوب هند به این ادویه شنبلیله و تخم گشنیز و زرد چوبه نیز اضافه می کنند. در بعضی از ترکیبها زعفران هم به مواد اصلی اضافه می کنند.
ترکیبات شماره ۱:
۱۰ سانتی متر چوب دارچین که به چند تکه خرد شده
۴ عدد هل سبز
۳ عدد هل سیاه یا قهوه ای
۴ قاشق چایخوری میخک پودر شده
۴ قاشق چایخوری جوز هندی پودر شده
۴ قاشق چایخوری دانه فلفل سیاه
۴ قاشق چایخوری رازیانه
۳ عدد برگ بو
ابتدا به کمک پشت چاقوی آشپزخانه هل سبز و قهوه ای رو له می کنیم و دانه های داخل هل ها رو خارج می کنیم.ماهیتابه رو روی حرات ملایم می گذاریم و دارچین ، دانه های هل ، پودر میخک ، دانه های فلفل سیاه ، رازیانه و برگ بو رو کمی برشته می کنیم. بعد ماهیتابه را از روی حرارت بر می داریم و پودر جوز هندی رو اضافه می کنیم و هم می زنیم. همه مواد را پس از سرد شدن به کمک ماشین آسیاب پودر می کنیم. ادویه را در ظرف در داری که هوا نفوذ نکنه می ریزیم. این ادویه رو می تونیم به مدت ۱ سال در یخچال نگهداری و استفاده کنیم.
ترکیب شماره ۲:
جوز هندی ۲ عدد + اَنیسون یا بادیان ۳ عدد + فلفل سیاه ۲ قاشق چایخوری
زیره سبز ۴ قاشق چایخوری + زردچوبه ۳ قاشق چایخوری + هل ۳ قاشق چایخوری
فلفل قرمز یا پاپریکا ۲ قاشق چایخوری + رازیانه ۲ قاشق چایخوری + برگ بو ۵ عدد
میخک ۱ قاشق چایخوری + دارچین ۳ قاشق چایخوری + زیره سیاه ۲ قاشق چایخوری
گل سرخ ۱ قاشق چایخوری + زنجبیل ۱ قاشق چایخوری + تخم گشنیز ۳ قاشق چایخوری
برای اماده سازی گراماسالا باید تمام ادویه ها را درون میکسر بریزید تا پودری یکدست شود سپس با هم مخلوط کنید و درون شیشه ای ریخته و در آن را محکم ببندید و در جای خشک و تاریک نگهداری نمائید.
منابع:
سایت ایران کوک