طبیعت تخم بالنگو: بالنگو گرم و تر است.
خواص درمانى تخم بالنگو:
تخم بالنگو درمان کننده یبوست های مزمن است
ده گرم از تخم بالنگو اگر خورده شود خنک کننده و مسکن و آرامبخش است،
تخم بالنگو براى رفع نفخ و دلپیچه و یبوست و شکم روى مصرف مى شود.
تخم بالنگو را در گلاب بریزید و شیرین کنید و بخورید. براى درمان اسهال دموى که از امعا باشد و اسهال خونى مجرب است.
هر روز ۱۰ گرم تخم بالنگو را در یک لیوان آب بجوشانید و شربت کنید و بخورید. خفقان را درمان مى کند،
تخم بالنگو ضعف عمومى بدن را برطرف مى سازد،
تخم بالنگو معده و قلب و مغز را تقویت مى نماید
تخم بالنگو توحش را برطرف مى سازد،
تخم بالنگو براى رفع جنون و صرع یا غش مؤثر است.
مقدار مصرف تخم بالنگو در طی روز ده گرم می باشد
مقدار خوراک آن تا ۱۰ گرم مىباشد. جانشین آن از نظر خواص تخم ریحان است
تخم بالنگو: نوعى است از ریحان در بو شبیه به آن و سبز مایل به سفیدى و برگ آن بى کنگره و تشریف و تخم آن از تخم ریحان بالیده تر و بلند تر و در افعال قریب به تخم شاهسفرم.
مشخصات بالنگو:
بالنگو گیاهى است یکساله کوتاه به ارتفاع حدود یک وجب و برگهاى آن متقابل، بوى آن شبیه برگ ریحان و بدون دندانه است. گلهاى آن آبى رنگ بندرت مایل به زرد و سفید است. میوه آن گرد، پهن به ابعاد ۵* ۵/ ۱ میلىمتر به رنگ قهوهاى و در بالاى میوه گونه acirebi. L علامت V دیده مى شود و در مورد گونه بالنگو شیرازى تخم درازتر، قوسى در یک طرف و در طرف دیگر یک لکه سفیدى مشاهده مى شود. تخم بالنگو از هر دو گونه را که در آب بخیسانند مایع چسبناک کدر بى مزهاى حاصل مى شود.
تهیه و تنظیم از تیم پژوهشی بوعلی باب سلامتی
منابع:
مخزن الادویه (طبع جدید)، متنجلد۱، ص: ۲۰۸
معارف گیاهى، ج۳، ص: ۳۲۳
اسرار گیاهان دارویى، ص: ۱۶۰