سرخط خبرها
خانه / بیماریها / سينوزيت‏

سينوزيت‏

سینوزیت

بر خلاف تصور عمومى كه سردرد را غالباً نشانه سينوزيت مى‏دانند، سينوزيت درصد بسيار كمى از علل سردرد را تشكيل مى‏دهد. با وجود آن كه بسيارى از محققان مدعى هستند كه سينوزيت در كودكان شايع است ولى كودكان كمتر از سردرد شكايت مى‏كنند. از مشخصات سردرد سينوزيت حاد اين است كه درد در ناحيه سينوس بيمار متمركز است ولى در سينوزيت مزمن درد در ناحيه پيشانى است، هر چند كه درد سينوزيت اسفنوئيد ممكن است در ناحيه پشت چشمها يا فرق سر باشد.

سینوزیت

از ورم مزمن اين مرض ميكروب جذب شده و انسان مريض مى‏شود. و در غشاى‏ اندرونى مخاطى بينى ميكروبها جمع مى‏شود و درد خفيفى در چشمها و در سر احساس مى‏شود. و از بينى آبهاى غليظ ملتهب خارج مى‏شود و غشاى اندرونى بينى سرخ و متورم مى‏شود.

صبحها بعد از خواب نيز رطوبت خارج مى‏شود و اگر اين رطوبت بر گلو افتد گلودرد و سرفه نيز بوجود مى‏آيد. و بعضى وقتها اين رطوبت داخل بدن رفته و مرض آپانديس و عرق النساء نيز بوجود مى‏آيد.

اين مرض بيشتر از زكام و نزله پيدا مى‏شود. اگر مريض قبض داشته باشد، اسهال بگيرد و در صورت درد قرصهاى مسكن بخورد.

بخار منتول را در پارافين مخلوط كرده 1%، در بينى بچكانند. مريض را در هواى صاف و تازه بگذارند و پياده روى در باغ نيز نافع مى‏باشد. اگر سوراخ بينى در اين مرض بسته شود بايستى عمل جراحى كرد.

غذاى لطيف و زود هضم و مقوى ضرورى مى‏باشد استعمال عرق ماء اللحم نيز نافع مى‏باشد.

در علاج حديث اگر اين مرض از ميكروب نيوموكاكسى يا سپتوكاكسى باشد ادويه سولفانامايد داده و در حالت تب قرص سولفامزاتين داده مى‏شود.

اين روزها در علاج حديث داروهاى كورتيزن با ضد حساسيت بطور فشار داخل بينى يا قطره چكان در اين امراض خيلى مفيد شناخته شده است نيز به طور علاج تبخير تنتور بنزوئين كوبا اكاليپتوس با منتول خيلى مفيد مى‏باشد. نيز دواهاى ضد حساسيت به طور قرص و قطره بهترين علاج اين مرض است.

انواع سینوزیت:

سينوزيت ميكروبى، سينوزيت آلرژيك.

نشانه‏هاى سينوزيت ميكروبى: احساس درد شديد در پيشانى، آمدن چرك از بينى و گلو، تب و اگر گونه‏ها و پيشانى فشار داده شود درد شديدى احساس مى‏شود.

سينوزيت آلرژيك:  ناشى از حساسيت به عواملى چون باد، خاك، سرما، گرما، دود، بو، عطريات و گلها مى‏باشد.

 نشانه‏هاى آن: عطسه، سردرد، پيشانى درد، آبريزش بينى و گرفتگى بينى مى‏باشد.

در بعضى حالات قرص كورتيزن بر حسب نياز مريض و قطره و پمپهايى كه از تركيبهاى كورتيزن درست شده است علاج سينوزيت است.

 

علت سینوزیت

 علل سينوزيت بر دو دسته‏اند: عفونتى كه بيشتر شايع است و گاهى نيز حساسيت. در واقع اين دو علت اغلب با هم بروز مى‏كنند. سينوزيت عفونى، پيامد عفونت حفره بينى است و از نمونه‏هاى ويژه آن سينوزيتى است كه ريشه در دندانها دارد. بدين معنا كه عفونت دندان گسترش مى‏يابد و پايين سينوس را مى‏شكند. مشخصه اين نوع سينوزيت تعفن چركى است كه با نيشتر زدن به خارج كشيده مى‏شود.

 درمان سینوزیت:

درمان سينوزيت عفونى در درجه نخست پزشكى و اغلب مبتنى است بر توأم بودن درمان با آنتى بيوتيكها و درمان ضد احتقان عمومى درمان موضعى به كمك استنشاق گرد از راه بينى است ولى براى جلوگيرى از آسيب ديدن مخاط بينى، نبايد اين عمل را مدتى طولانى ادامه داد (حد اكثر 4 تا 5 روز) در صورت زكام شديد و بسيار دردناك و همراه با تب شديد و احتمال گرفتگى يكى از سينوسها يا در صورت ناكامى درمان پزشكى، پس از بررسى پرتونگارى فقط يك درمان موضعى وجود دارد: چرك زدايى از راه نيشتر زدن يا فتيله گذارى.

نسخه: 

گل نيلوفر 200 گرم، گل گاوزبان 200 گرم، چوب شيرين بيان پوست كنده 80 گرم، گل سرخ 100 گرم، زوفا 100 گرم، پوست خشخاش 100 گرم، تخم خطمى 100 گرم، گل خبازى 100 گرم.

ساخت: همه داروها  را در 4000 سى سى آب خيسانده و عرق آن را به مقدار 1000 سى سى حاصل كنند. و با آن 1 كيلوگرم نبات سفيد قوام شربت درست كنند كه بر حسب دستور 3 گرم سديم بنزوئيت بر آن اضافه كنند.

خوراك: روزانه 10 گرم صبح و ظهر و شب از آن را مريض بليسد.

سينوزيت چركين و حادّ، گريپ و سرماخوردگى‏

بادرنجويه 25 گرم‏

اسطوخدوس 30 گرم‏

مرزنجوش 25 گرم‏

گل ارونه 20 گرم‏

20 گرم در پانصد سى‏سى آب كمى جوشانده قبل از هر غذا دو استكان ميل نمايند.

در اصفهان برگ اكاليپتوس و تخم گشنيز و كاه جو پودر كرده و بخور آن را به سر و دماغ مى‏دهند و پس از بخور با پماد ويكس چرب كرده پيشانى را مى‏بندند

نسخه دیگر:

1-بخور

تخم گشنيز 250 گرم، اكاليپتوس 25 گرم، آويشن 25 گرم، بابونه 20 گرم، مرزنجوش 20 گرم، بنفشه 20 گرم، ختمى 20 گرم.

دستور مصرف: هر شب قبل از خواب يك استكان از مخلوط داروها را در يك كاسه آب سرد بجوشانيد و به مدت 10 دقيقه زير چادر بخور دهيد.

2- انفيه عطسه‏آور

بلافاصله بعد از اتمام بخور هر شب به اندازه نوك قاشق چاى‏خورى پودر انفيه را كف دست ريخته و در بينى بكشيد تا شروع به عطسه كنيد.

3- قطره بنفشه- بادام:

 پس از اتمام عطسه‏ها در هر سوراخ بينى 1 قطره روغن بنفشه- بادام بچكانيد.

4- شستشو: 

صبح‏ها بعد از خواب مقدارى آب نمك( نمک دریا) ولرم و رقيق استنشاق كنيد.

نسخه ای برای بدبويى دهان به علت سينوزيت چركى‏

مرزنجوش 5 گرم‏

گل بنفشه 5 گرم‏

بابونه 5 گرم‏

سياه دانه 10 گرم‏

يك قاشق مرباخورى در دو ليوان آب كمى جوشانده گرم‏گرم استنشاق نمايند.

منابع:

1- كتاب پزشكى در باره بيماريهاى چشم، گوش، دهان، بينى و گلو

 2- كتاب مجربات

3- صانعى، صفدر، هميشه لاغر و سلامت باشيد، 1جلد، حافظ نوين – تهران، چاپ: دوم، 1386

4- مجموعه پيك شفا

5- کتاب هميشه لاغر و سلامت باشيد

همچنین ببینید

سینوزیت

درمان عفونت سینوس

درمان عفونت سینوس عفونت سینوس یک بیمارى عفونى رایج در مردم از کودک گرفته تا …